Mistrzostwa Polski Kelnerów 2015 - relacja

Zwycięzcy Mistrzostw - ZSRCKU w Kościelcu

Światowy Dzień Kelnera i Mistrzostwa Polski Kelnerów

„JUNIOR WAITER 2015”

W dniu 25 marca 2015r. w Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach,

odbyły się obchody Światowego Dnia Kelnera i VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”.

Otwarcie wydarzenia nastąpiło przez Prezesa Akademii Kelnerskiej – P. Grzegorza Górnika i Panią Dyrektor ZS nr 1 w Puławach - P. Barbarę Bińczak.
W Mistrzostwach Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” wzięło udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji.

Były to:

  1. Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – opiekun zespołu P. Katarzyna Czopko - Noworolnik

  2. Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie – opiekun zespołu P. Anna Przeździak

  3. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach – opiekun zespołu P. Lucyna Gara

  4. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce – opiekun zespołu P. Mirosława Barwińska, P. Joanna Nietupska

  5. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – opiekun zespołu P. Jolanta Chruścielska

  6. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu – opiekun zespołu P. Danuta Treffon

  7. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – opiekun zespołu P. Jarosław Wojciechowski

  8. Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie– opiekun zespołu P. Magdalena Biesiadecka

W składzie Jury zasiedli:

  • p. Adam Michalski – przewodniczący Jury, ekspert kulinarny, mistrz kuchni,

  • p. Danuta Richert - nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, dyr. szkoły mgr inż. Irena Baran

  • p. Jerzy Czapla – mistrz barmaństwa, właściciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów,

  • p. Paula Górnik - „Kelner roku 2012 Lubelszczyzny”, studentka II roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,

  • p. Wojciech Ożóg – manager restauracji i hotelu „Ambasadorski” i „Hubertus” w Rzeszowie,

  • p. Waldemar Szałas – właściciel restauracji i hotelu „Prima” w Puławach.

Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” objęte zostały wieloma patronatami.

Honorowy patronat

  • Prezydenta Miasta Puławy, P. Janusza Grobla,

  • Starostwo Powiatowe w Puławach , P. Witolda Popiołka,

  • Minister Edukacji Narodowej P. Joannę Kluzik Rostkowską,

  • Kuratorium Oświaty w Lublinie, P. Krzysztofa Babisza,

  • Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej,

  • Ośrodek Rozwoju Edukacji,

  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników P. Jarosława Uścińskiego.

Patronat medialny i branżowy:

  • TVP Lublin

  • TVK Puławy, TV Puławy24,

  • Radio: Lublin, Puławy24,

  • portal gastronomiczny: „Papaja” i "Kucharze- Serwis”,

czasopisma: „Poradnik Restauratora” „Restauracja”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Kurier Lubelski” i „Teraz Puławy”, „Dziennik Wschodni”, „Wspólnota Puławska”.

Sponsorzy wydarzenia to:

  • „Megast” w Lublinie,

  • „Stalgast” w Warszawie,

  • „Prima„ Hotel Restauracja w Puławach,

  • Fundacja Promocji Edukacyjnej „ORYLION” w Lublinie,

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,

  • Żywiec Zdrój S.A.,

  • IUNG PIB Rolniczy Zakład Doświadczalny „KĘPA” w Puławach,

  • „Abramowicz i s-ka” Piekarnia Cukiernia w Klikawie,

  • „Pewnik” Drukarnia w Puławach,

  • „PRYMAT”

  • Hotel „Moran” w Powidzu

  • Hotel „Dwór Polski” we Wrocławiu

  • Karczma Parchatka w Parchatce

  • „Poradnik Restauratora”

  • „Przegląd Gastronomiczny”

  • Drob – Wit. Ubojnia drobiu w Witowicach,

  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

  • „MART” Zagrody

  • „Tommy Cafe” Palarnia Kawy w Krakowie

  • Zakład Mięsny i Wyrób Wędlin „MARKO” Załazy

Zwycięzcy Mistrzostw - ZSRCKU w Kościelcu

Mistrzostwa Polski Kelnerów to wyjątkowy Konkurs - jedyny taki w Polsce - skierowany przede wszystkim do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim. Cel konkursu to doskonalenie umiejętności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy między szkołami. Konkurs jest szansą dla młodych ludzi na odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu. Bardzo dużym wsparciem dla uczestników jest kadra pedagogiczna, która zachęca i motywuje uczniów do jak najlepszego przygotowania a następnie prezentowania wypracowanych umiejętności. Wymaga to wiele pracy i zaangażowania obu stron.

Podczas Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” młodzież rywalizowała w następujących kategoriach:

  • Test Kelnerski,

  • Konkurs Hydrosommelierski,

  • Improstyl,

  • Wariacje na temat ananasa,

  • Serwis Synchroniczny.

Udział w Teście Kelnerskim polegał na wylosowaniu jednej osoby z każdej drużyny, która zmierzyła się z pytaniami dwujęzycznymi - w jęz. polskim i jęz. angielskim. W teście trzeba było wykazać się dużą wiedzą teoretyczną.

Następnym punktem Mistrzostw był „Konkurs Hydrosommelierski”, polegający na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych. To zadanie wbrew pozorom jest bardzo trudne!!!

W tej kategorii najlepszy okazał się Grzegorz Zarzecki z ZSCKR w Rudce, który zdobył tytuł „Hydrosommeliera Roku”. Brawo!!!

Następnym konkursem był „Improstyl” - styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu - wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. Tu, każda ze szkół wykazała się własną inwencją twórczą.

Młodzież rywalizowała również w konkursie „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnik musiał wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentować efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości. Było znakomicie!

Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się widowiskowy Pokaz Synchroniczny.

Puchar kryształowy i tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2015 otrzymał zespół, który zgromadził największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.

Miejsce I

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu

Miejsce II

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu

Miejsce III

Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie

Wyróżnienia

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce

Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie

 

Wszyscy uczestnicy Mistrzostw otrzymali puchary, dyplomy, medale okolicznościowe, a także cenne nagrody rzeczowe i vouchery, które obejmowały staże w ekskluzywnych Hotelach**** i abonamenty roczne czasopism branżowych.

 

Organizatorzy Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015”
serdecznie dziękują uczestniczącej młodzieży, w poszczególnych Konkursach, Opiekunom zespołów, członkom Jury, Instytucjom, które udzieliły patronatu,

Sponsorom oraz Mediom za udział i wparcie.
Zapraszamy na kolejne Mistrzostwa i Konkurs Gastronomiczny w roku 2016.

Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika