Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs Baristyczny II stopnia
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art -  to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.

Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia. 

Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych. Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie baristycznym /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.

Prowadzący: Krzysztof Preis, Jan Bener

Ilość godzin szkoleniowych: 30 / 3 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:30

Cena: 790 zł

 

Program kursu:

I Dzień: /Wprowadzenie/

1. Herbata

2. Czekolada

3. Kawa

–palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single

- kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?

- obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka

- czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata

- Perfecto Espresso

- Włoskie normy espresso i cappuccino

- Kawy klasyczne – przegląd kaw

- Estetyka pracy

II Dzień:

1. Czynniki parzenia kawy
- Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
- Temperatura wody
- Rodzaj wody
- Techniki zalewania
- Czas parzenia kawy

2. Alternatywne metody parzenia kawy

- French press
- Mokka
- Drip
- Aeropress
- Chemex

- Coffee Syphon

3. Warsztaty
- Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
- Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta

4. Cup Tasting

- umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych

- coffee in good spirits

– wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

III Dzień: /Latte Art/

1. Rodzaje mleka

- mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura

- mechanika free pouringu

- wzory lane z ręki (free pouring)

- wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne

- kosmetyka wzorów

2. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

3. Egzamin pisemny oraz praktyczny

Koszt szkolenia wynosi 790 PLN płatne gotówką lub przelewem na numer konta:

mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 300 PLN.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl