Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs Barmański I stopnia
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs Barmański I stopnia

Kurs barmański I-go stopnia pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu podzielony jest na dwie części.
Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napoi mieszanych, przygotowywania kaw.
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, podstawy flair oraz organizację pracy za barem. Zajęcia prowadzone są w specjalnie przystosowanej sali ze stałym barem i bardzo dobrze wyposażonym zapleczem alkoholowym.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Barmańskiego wg autorskiego programu.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Duża ilość wykonywanych drinków!
Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.
Wymagania dotyczące udziału w kursie – ukończone 18 lat.
Ilość godzin szkoleniowych: 46 / 5 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00

 

Program:

I Dzień: / Miksologia, Towaroznawstwo alkoholowe, sylwetka barmana, sprzęt barmański/

  • Postawa barmana, charakterystyka pracy
  • Prezentacja przyrządów pracy barmana
  • Podział alkoholi na podstawowe grupy – omówienie na wybranych przykładach /degustacja omawianych trunków/

II Dzień: /Praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych- shakerowanych/

  • Nauka pracy shakerami /klasyczny i bostoński/
  • Nauka praktycznego przygotowywania dekoracji /nowoczesne style/
  • Przygotowywanie klasycznych drinków /ogólnoświatowych/

III Dzień: /Piwo, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych/

  • Teoria Beeristiki /rodzaje i charakterystyka piw – degustacja wybranych trunków/
  • Zasady free pouring /nalewanie alkoholi bezpośrednio z butelki bez miar barowych/
  • Nalewanie piwa z beczki
  • Przygotowywanie klasycznych drinków

IV Dzień: /Typologia wina, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych z uwzględnieniem shot drinks/

  • Typologia wina /najważniejsze rodzaje i ich charakterystyka/
  • Serwis i degustacja win
  • Przygotowywanie napoi mieszanych klasycznych i niestandardowych

V Dzień: /Podstawy flair, burning drinks, egzamin końcowy/

  • Podstawy sztuki flair
  • Baristica – teoria kawy, obsługa dwu-grupowego ekspresu ciśnieniowego, praktyczne przygotowywanie wybranych kaw
  • Egzamin końcowy /pisemny oraz praktyczny/
  • Rozdanie certyfikatów i zaświadczeń
  • Burning drinks /dodatkowy element kursu gratis dla słuchaczy/

Koszt szkolenia wynosi 570 PLN/os. płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 250 PLN. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl