Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs Barmański II stopnia/Manager Baru
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs Barmański II-go stopnia – Manager Baru

Kurs pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do zarządzania i prowadzenia profesjonalnego baru. Program kursu podzielony jest na bloki: zarządzanie barem, promocja lokalu, współpraca i rozrachunki z personelem, tworzenie profesjonalnego menu, towaroznawstwo napoi alkoholowych, miksologia, sztuka sommelierska, sztuka baristyczna, sztuka beeristyczna Art of pouring, podstawy flair i itp. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w oparciu o nowoczesne pomoce multimedialne Część praktyczna realizowana jest na najwyższej jakości produktach oraz wysokiej klasy sprzęcie szkoleniowym, składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementów obsługi klienta, podstaw flair oraz organizację pracy za barem.

Zajęcia odbywają się na terenie KSR z profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barem pod bacznym okiem doświadczonych trenerów. Kurs trwa 92 godziny szkoleniowe.

Ilość godzin szkoleniowych: 92 / 10 dni
Ilość uczestników: do 14 osób
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00
Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.
Wymagania dotyczące udziału w kursie – ukończone 18 lat.

Program:

I Dzień:

  • Prawidłowa postawa personelu
  • Profesjonalna rekrutacja
  • Delegowanie zadań i motywacja
  • Prawidłowe grafiki pracy
  • Rozliczenia finansowe i kontrolowanie pracowników
  • Psychologia sprzedaży /up- selling, cross selling/
  • Reklama i marketing w barze
  • ​Zasady projektowania baru i wyposażenie

II Dzień: /KLASYCZNA PRACA BARMANA/

  • Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją /wódka czysta, rum, gin, akwawit, tequila, likiery/
  • Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  • Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki

III Dzień: /KLASYCZNA PRACA BARMANA/

  • Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją /whisky, Cognac, Armagnac, brandy/
  • Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  • Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki

IV Dzień: /KLASYCZNA PRACA BARMANA/

  • Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją   /wódki gatunkowe, wódki aperitifowe i bittersy, likiery/
  • Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  • Teoria Beeristiki /rodzaje i charakterystyka piw – degustacja wybranych trunków/
  • Profesjonalne nalewanie piwa z beczki – The art of pouring
  • Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki

V Dzień: /BARISTYKA/

  • Historia i rodzaje kaw, charakterystyka trunku
  • Perfekcyjne espresso zasada 4 M
  • Przygotowywanie: kaw klasycznych, mlecznych, deserowych z syropami, czekoladą i alkoholem
  • Elementy Art Latte: podstawowe wzory „lane z ręki” oraz rysowane sosem i szpikulcem

VI Dzień: /ROZLICZENIA I ORGANIZACJA BARU/

  • Rozliczanie baru, komputerowe systemy obsługi /inwentaryzacja, manko, superata/
  • Nauka obsługi POS i programów inwentaryzacyjnych – praca na profesjonalnym sprzęcie
  • Beverage cost – zarządzanie i zwiększanie sprzedaży
  • Firmy dystrybuujące wyposażenie dla gastronomii /sprzęt barmański, szkło, dobór właściwego/
  • Zamówienia, koncerny alkoholowe, rozmowy z przedstawicielami handlowymi
  • Barman na eventach – organizacja pracy bar cateringu
  • Profesjonalne menu – zasady kompozycji

VII Dzień: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/

  • Towaroznawstwo napoi alkoholowych wraz z degustacją
  • Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  • Tworzenie własnych kompozycji smakowych /sztuka aromatyzowania trunków, infuzje, zasady kojarzenia składników
  • Przygotowywanie drinków nowoczesnych lub w nowych odsłonach
  • Podstawy flair /free pouring, speed flair, working flair/

VIII Dzień: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/

  • Towaroznawstwo napoi alkoholowych wraz z degustacją
  • Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  • Tworzenie własnych drinków /sztuka aromatyzowania trunków, infuzje, zasady kojarzenia składników/
  • Przygotowywanie drinków nowoczesnych lub w nowych odsłonach oraz burning drinks
  • Podstawy flair /free pouring, speed flair, working flair/

IX Dzień: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/

  • Komponowanie profesjonalnej karty menu dostosowanej do charakterystyki lokalu i Gości
  • Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki
  • Podstawy flair /free pouring, speed flair, working flair/
  • Smoking gun
  • Najnowsze trendy /tiki koktajle, kule lodowe, bittery, maturacja koktajli/

X Dzień: /SZTUKA SOMMELIERSKA/

  • Typologia win tradycyjnych wraz z degustacją wybranych przedstawicieli
  • Najważniejsze regiony winiarskie, rodzaje, szczepów i ich charakterystyka
  • Typologia win modyfikowanych wraz z degustacją wybranych przedstawicieli
  • Champagne i wina musujące
  • Wina południowe: Porto, Sherry, Madera, Malaga
  • Profesjonalna degustacja i ocena wina
  • Dekantacja wina
  • Dobór win do potraw
  • Profesjonalny serwis win
  • Profesjonalne przygotowanie karty win

EGZAMIN PISEMNY ORAZ PRAKTYCZNY

Realizacja kursu nastąpi dla grupy min. 4 osób. Koszt kursu wynosi 1490 PLN płatne przelewem na numer konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420
lub gotówką w sekretariacie KSR.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 400 PLN. Istnieje możliwość płatności ratalnej po wcześniejszym uzgodnieniu z KSR. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl