Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs dla Kucharzy
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs dla Kucharzy

Kurs dla Kucharzy, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską. Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza. W trakcie zajęć praktycznych pracujemy na następujących rodzajach mięs oraz wyrobach mącznych: ryby, owoce morza, drób, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, wołowina, dziczyzna, makarony, pierogi i inne. Zajęcia odbywają się na terenie KSR oraz profesjonalnej kuchni  posiadającej odpowiedni sprzęt techniczny. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 46 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Ilość godzin: 46 *Wymagana książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00

Program kursu:

I Dzień: / Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  • Ogólna charakterystyka zawodu kucharz
  • Składniki odżywcze i ich rola w organizmie
  • Gospodarka wodna organizmu
  • Gospodarka energetyczna organizmu
  • Normy żywienia i wyżywienia
  • Planowanie wyżywienia
  • Zwyczaje żywieniowe w Polsce i na świecie
  • Nowinki w zakresie gastronomii
  • Higiena i ochrona zdrowia,  przechowywanie żywności, utrzymanie czystości
  • Ogólne zasady bhp

 II Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  • Zasady GMP  i GHP
  • Zarys systemu HACCP – wdrażanie, ewaluacja i kontrola
  • Przyjęcie towaru i sposób magazynowania
  • Obróbka brudna i czysta produktów
  • Obróbka ziemniaków i warzyw korzeniowych
  • Obróbka warzyw strączkowych
  • Obróbka owoców
  • Zajęcia praktyczne

 III Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  • Ocena towaroznawcza mięs
  • Obróbka mięs zwierząt rzeźnych
  • Dobór warzyw na surówki
  • Sposoby rozdrabniania warzyw  i owoców
  • Zapoznanie z maszynami występującymi w zakładzie gastronomicznym
  • Zastosowanie surówek i ich dobór w żywieniu
  • Obróbka cieplna warzyw i owoców
  • Przystawki z warzyw i owoców morza
  • Zastosowanie warzyw poddanych obróbce cieplnej w żywieniu
  • Sporządzanie potraw z mąki
  • Zajęcia praktyczne

IV Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  • Sporządzanie przystawek mięsnych
  • Klasyfikacja zup
  • Sporządzanie poszczególnych zup
  • Sporządzanie sosów
  • Sporządzanie dań głównych
  • Sporządzanie deserów
  • Zasady komponowania potraw
  • Wstęp do podstaw żywienia człowieka
  • Planowanie, rozliczanie i kalkulacja produkcji potraw ,planowanie zakupów
  • Sporządzanie potraw dietetycznych

V Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  • Sporządzanie potraw z wykorzystaniem żywności wygodnej
  • Typowe potrawy kuchni staropolskiej i kuchni regionalnych
  • Sposób podawania i dekorowania różnych potraw
  • Organizacja pracy, zarządzanie czasem pracy
  • Zajęcia praktyczne
  • Podsumowanie zajęć, egzamin praktyczny i teoretyczny

Koszt szkolenia wynosi 1190 PLN płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN na powyższy numer rachunku bankowego. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl