Cocktail Concept Akademia Miksologii i Doradztwa Gastronomicznego

Kurs kelnerski
Map
cała Polska

Do kogo kierujemy kurs:

kurs jest skierowany do osób pracujących na sali restauracyjnej lub przy obsłudze bankietów, targów, konferencji, przyjęć okolicznościowych bądź chcących podjąć pracę kelnera/ki.

Główne cele kursu:

zdobycie wiedzy z zakresu profesjonalnej obsługi gości, sprzedaży sugestywnej oraz umiejętności sprawnego podawania potraw i serwowania wina w restauracji.

Organizacja zajęć:

czas trwania warsztatów: 30 h (tryb poranny lub popołudniowy)

Każdy dzień podzielony jest na część praktyczną (ćwiczenia z kamerą) i teoretyczną (wykłady multimedialne).

Materiały: każdy z uczestników otrzymuje materiały dydaktyczne w formie pisemnej.

Egzamin: egzamin w formie praktycznej z elementami teorii.

Dyplom: uczestnik po zdaniu egzaminu otrzymuje prestiżowy Dyplom Cocktail Concept Akademii Miksologii i Doradztwa Gastronomicznego w języku polskim oraz angielskim.

Przykładowy program kursu:

1. Etyka zawodu kelner: – zakres obowiązków – cechy osobowe dobrego kelnera – prezencja i wygląd kelnera

2. Etapy obsługi gości w restauracji: – właściwe kierunki i strony w obsłudze – kolejność podawania potraw i napojów – elementy savoir vivre

3. Serwisy w obsłudze:

-serwis niemiecki – serwis francuski

-serwis angielski – serwis rosyjski

4. Trudny gość– zajęcia praktyczne

- metody radzenia sobie w sytuacjach nietypowych lub problemowych

5. Sprzedaż sugestywna:

- up-selling

- cross-selling

7. Napiwek jako nagroda.

8. Podstawy z wiedzy o winie:

- charakterystyka i podział win

- kraje winiarskie

- charakterystyka szczepów winogron

9. Serwis wina w restauracji:

- podawanie win białych

- podawanie win czerwonych

- podawanie win musujących

- dekantacja wina

10. Nakrywanie do stołu

- zasady nakrywania do stołu

- techniki rozkładania i składania obrusów

- dekoracyjne składanie serwet płóciennych dla gości

11. Obsługa gości w restauracji:

- rozmowa z gośćmi

- doradzanie przy wyborze dań

- podawanie potraw i napojów zimnych i gorących

Koszt Kursu: 500 zł/osoba

Cena zawiera: materiały dydaktyczne, dyplom, przerwę kawową, konsultacje pozaszkoleniową.

Szczegóły na cocktailconcept.com.