Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs Kelnerski I stopnia
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs Kelnerski I stopnia

Znakomity serwis jest wizytówką każdej świetnej restauracji. Nie tylko jedzenie, ale także sposób jego podania, zachowanie kelnera i swoiste obycie pozwalają klientowi na poczucie się swobodnie i miło. Podczas kursu kładziemy nacisk przede wszystkim na profesjonalną obsługę.

Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiamy zasady obsługi gości indywidualnych. Kładziemy bardzo duży nacisk na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności naszych słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżamy zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Kelnerskiego wg autorskiego programu.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Ilość godzin szkoleniowych: 30 / 3 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:30

Program kursu:

I Dzień:

1. Profesjonalna postawa kelnera

  • strój, wygląd
  • zasady pracy restauracyjnej
  • zakazane postawy
  • poprawne postawy personelu

2. Zasady funkcjonowania restauracji
3. Przygotowanie stanowiska pracy

  • niezbędnik kelnerski

4. Prezentacja zastawy stołowej

  • porcelana, sztućce, szkło
  • prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju

5. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
6. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu

II Dzień:

1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego
2. Profesjonalne nakrywanie do stołu

  • nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodnie z menu

3. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych

  • powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości

4. Techniki kelnerskie
5. Serwis wina

  • typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych

6. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie

  • Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/

III Dzień:

1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych
2. Zasady organizacji imprez zbiorowych

  • imprezy zasiadane i stojące
  • charakterystyka i organizacja
  • najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.

3. Przygotowywanie, organizacja i charakterystyka bufetów
4. Techniki kelnerskie
5. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna- zwiększanie obrotów restauracji oraz poziomu zadowolenia Gości
6. Egzamin końcowy pisemny oraz praktyczny

 

Koszt szkolenia wynosi 370 PLN/os. płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 100 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl