Krakowska Szkoła Restauratorów

Kurs Manager Gastronomii
Map
Kraków
(małopolskie)

Kurs Manager Gastronomii

PIERWSZY W POLSCE PROFESJONALNY kurs związany z tematyką zarządzania w gastronomii. Produkt powstał na początku 2007 roku jako kompleksowe szkolenie dla Managerów pracujących w hotelach, restauracjach oraz dla inwestorów, którzy rozpoczynają przygodę ze sztuka restauracyjną.

Stworzyliśmy produkt, który zawiera elementy prawno-ekonomiczne, psychologiczne, kulturowe oraz specjalistyczne przedmioty związane z obsługą Klienta oraz sztukami gastronomicznymi. Program został opracowany przez zespół osób zajmujących się na co dzień profesjonalną pracą w sektorze HoReCa /hotele, restauracje, catering/.
Krakowska Szkoła Restauratorów jako jedna z nielicznych jednostek posiada Akredytację Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Manager Gastronomii wg autorskiego programu.
Ilość godzin szkoleniowych: 65 / 7 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach:
9:00-16:00

Program kursu:

I Dzień:

  • Manager gastronomii: cele, zadania, autoprezentacja, style zarządzania
  • Funkcje Managera: planowanie, organizowanie, kierowanie, kontrola
  • Rekrutacja pracowników i polityka wynagrodzeń, delegowanie zadań, motywacja
  • Komunikacja z personelem i trudne rozmowy, konflikty
  • Elementy psychologii i typy psychologiczne: sangwinik, choleryk, flegmatyk, melancholik
  • Zabezpieczenie ilościowe personelu, tworzenie grafików pracy, rozliczenia finansowe
  • FOOD COST: kontrolowanie kosztów oraz kształtowanie sprzedaży

II Dzień:

  • Elementy sztuki kelnerskiej
  • Organizacja pracy sali
  • Profesjonalny wygląd i postawa personelu
  • Zasady doboru i zakupu porcelany, szkła, sztućców, bielizny stołowej
  • Przygotowanie sali do pracy: planowanie obsługi, cykl życia restauracji
  • Rodzaje serwisów i ich zastosowanie
  • Zasady nakrywania do stołu i obsługi Gości
  • Podstawy organizacji imprez okolicznościowych

III Dzień:

  • Organizacja pracy baru
  • Personel, wymagania jakościowe pracowników
  • Zasady tworzenia baru, wymiary, miejsca, sprzęt, szkło itp.
  • Towaroznawstwo napoi alkoholowych
  • Elementy miksologii
  • Podstawy baristyki, podstawowe informacje o kawie: niezbędny sprzęt, kawy klasyczne

IV Dzień:

  • Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
  • Rodzaje umów cywilnoprawnych i ich zastosowanie
  • Elementy księgowości
  • Zagadnienia związane z rozrachunkami z ZUS
  • Zagadnienia związane z rozliczeniami z US
  • Nowoczesna promocja i reklama

V Dzień:

  • Prowadzenie obiektu gastronomicznego, rodzaje zakładów gastronomicznych
  • Ważne elementy przy wyborze miejsca prowadzenia działalności i śledzenie działań konkurencji
  • Podstawowe informacje związane z projektowaniem restauracji, budżetowanie inwestycji
  • Przygotowanie oferty sprzedażowej
  • Trendy w sztuce restauracyjnej
  • Cykl życia restauracji i obiektów sektora HoReCa
  • Dostosowanie funkcji lokalu do klienta docelowego
  • Sprzedaż sugestywna czyli jak zwiększyć obroty
  • Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych – koncesja
  • Nieprawidłowości finansowe – kradzieże i przeciwdziałanie
  • Karta Menu – zasady tworzenia i kontrolowanie jakości
  • Tworzenie procedur jakościowych

VI Dzień: 

  • Rodzaje sprzętu kuchennego, restauracyjnego i ich zastosowanie
  • Elementy technologii żywienia
  • Normy Państwowej/ Powiatowej Inspekcji Sanitarnej
  • System HACCP w gastronomii tworzenie ksiąg HACCP, ustalanie CCP

VII Dzień: 

  • Podstawowe informacje związane ze sztuka sommelierską
  • Typologia win
  • Serwis win stałych i modyfikowanych
  • Dobór win do potraw
  • Polityka magazynowania win, dobór dostawców
  • Savoir vivre w pracy – netykieta
  • Zasady poprawnego stroju, poprawnej komunikacji
  • Zasady zachowania się przy stole, trudne potrawy, ciekawostki kulinarne
  • Gafy i ich naprawianie

EGZAMIN w formie pisemnej
 

Koszt szkolenia wynosi 1420 PLN płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 250 PLN na powyższy numer rachunku bankowego. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.
*Istnieje możliwość płatności ratalnej po wcześniejszym uzgodnieniu z KSR **Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 420 PLN/dzień
***
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski

Krakowska Szkoła Restauratorów (www.ksr.net.pl)
Nasze biuro czynne jest w godz. 10:00-16:00
Tel/Fax: 12 269 38 23
E-mail: ksr@ksr.net.pl
ul. Toruńska 5, 30-056 Kraków

Szymon Kohut
Mobile: +48 660 934 709
E-mail: szymon@ksr.net.pl