Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika

Nauka Usługiwania - Kelner - Barman
Map
Cala Polska
Nauka Usługiwania – Kelner – Barman – Kelner od win 
(szkolenie 4 dniowe dla grupy min. 25 os.)
 
Cena: 250 zł od osoby 
 
Różnorodna tematyka szkolenia, oparta jest na praktykach i konwersacjach, pobudza wyobraźnię, rozwija zaangażowanie, wzbogaca umiejętności, stabilizuje pewność siebie.
Program jest oparty na stu letniej tradycji Polskiej gościnności, wzbogacony o nowe 
trendy i style.
Tematy uzupełniają nową podstawę programową.
 
 
Grafik szkolenia:
 
8.00-9.30 – wykłady 
9.30 -9.45 - przerwa 
9.45-11.15 - ćwiczenia praktyczne 
11.15-11.30 - przerwa 
11.30-13.00 - ćwiczenia praktyczne 
 
Tematy szkolenia:
  • Organizacja zakładów gastronomicznych: Rodzaje zakładów gastronomicznych, wyposażenie Sali konsumpcyjnej, układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 
  • Technika pracy w zakładach gastronomicznych: Pierwsze kroki – czystość i estetyka lokalu, przygotowanie sali konsumpcyjnej do działania, prawidłowe nakrycie stołu , wyposażenie kelnera 
  • Techniki obsługi konsumenta przy stole: Proces obsługi kelnerskiej, zachowania kelnera, rodzaje serwisów, ogólne zasady serwisu, kolejność serwowania potraw, kolejność serwisu, czynności wykonywane z prawej strony, czynności wykonywane z lewej strony, zasady noszenia zastawy stołowej, zasady zbierania brudnych naczyń 
  • Ogólne wiadomości o potrawach i napojach: Rodzaje śniadań, sala śniadaniowa, zasady ogólne, nakrycie stołu śniadaniowego, bufet śniadaniowy, praca kelnera w restauracji śniadaniowej, kelner w restauracji potrawy, aperitif, przekąski zimne, przekąski gorące, zupy, sorbet, dania główne, dania flambirowane, desery, zakończenie posiłku, problemy z gośćmi 
  • Podstawowa wiedza o winach: Serwowanie wina, podstawowe kształty kieliszków, klasyfikacja win, dobór win do potraw, temperatury serwowania wina, pokaz serwisu win, degustacja wina
  • Podstawy zarządzania barem: organizacja baru, zarządzanie barem 
  • Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego: przybory barmańskie, szkło barowe, sprzęt chłodniczy, sprzęt zmywający, sprzęt do parzenia kawy, pozostały sprzęt barowy, obowiązkowe wyposażenie baru 
  • Mixologia: omówienie poszczególnych alkoholi, przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia,
  • Fizjologia mieszania napojów: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia 
  • Dobór różnorodnych ingrediencji: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia
 
Program jest uzupełniany o: 
  • improstyl - nowoczesny standard nakrycia stołu 
  • film – standardy obsługi kelnerskiej 
  • film – „zaklęte rewiry”-kultowy film przedstawiający pracę kelnerów 
  • film – savoir vivre – sztuka zachowania się przy stole 
  • testy -/kelnerski/savoir vivre/kelner od win/umiejętność wykonywania poleceń 
 
Ćwiczenia: 
  • układanie dekoracyjne bankietówek, nakrycie obrusa-prostokąt , kwadrat. 
  • praktyka z tacą (noszenie szkła, serwowanie napojów) 
  • zasada fińska, rodzaje nakryć, świeczka, serwowanie jednego talerza 
  • noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stołowej 
  • serwis niemiecki - kopuły, serwis francuski-plater, sztućce, serwowanie wina
  • pomysł na restaurację (nazwa Restauracji, nazwa dania, reklama, hasło, nazwa napoju) 
 
KURS KOŃCZY SIĘ TESTEM SPRAWDZAJACYM ORAZ ROZDANIEM CERTYFIKATÓW UKOŃCZENIA KURSU, (CERTYFIKAT W J.ANGIELSKIM PO DOPŁACIE 50 ZŁ). 
AKADEMIA KELNERSKA CERTYFIKATEM JAKOŚCI POTWIERDZA ZAANGAŻOWANIE SZKOŁY.
 
Kontakt: