Książeczka sanepidu - potrzebna czy nie?

Książeczka zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych jeszcze przed kilkoma laty była dokumentem wymaganym...

Restauratorzy nie chcą szkolić pracowników?

Na pytanie, dlaczego nie chce szkolić personelu, restaurator odpowie: bo to kosztuje...

Możesz odmówić przystąpienia do pracy!

Pracodawca musi zapewnić w miejscu pracy odpowiednią temperaturę, bez względu na porę roku i własną sytuację finansową...

Ciąża a praca kelnerki lub barmanki

Przepisy nie mówią, że kelnerką czy barmanką nie może być ciężarna kobieta, ale jasno określają, w jakich warunkach może ona pracować...

Szkolenia BHP to fikcja w gastronomii?

Dla wielu właścicieli lokali gastronomicznych szkolenia pracowników z zakresu BHP to w dalszym ciągu niepotrzebne i kosztowne fanaberie...

Kelnerze, kucharzu, nie daj się wykorzystywać!

W gastronomii pracuje się zazwyczaj wtedy, gdy inni wypoczywają, to jednak nie może być usprawiedliwieniem dla wyzysku, jaki...
Subskrybuj RSS - prawo pracy